Története, leírása
A Tisza az Alföldön (Közép-Európa legnagyobb síkságán keresztül) folyik. Gróf Széchenyi István szervezte meg a folyó szabályozását, 1846. augusztus 27-én, ennek eredményeként az új hossz 962 km lett, A szabályozás előtt mintegy két hónap alatt ért le az ár a Szamostól Szegedig, ma mindehhez 1-2 hét elegendő. A hajózható hossz ma 780 km.
Halászatról
A török uralom alatt egyre kevesebb lesz a hal, majd 1704-ben Rákóczi Ferenc már arról tesz említést, hogy alig tudott vizet inni a tiszából annyi volt a hal benne. A 18-19. századra egyaránt jellemző a halbőség, a szegedi halásztanyákon száritották, füstölték a halat és bálákba kötözve vitték a délvidéki szerb, román falvakba eladni, ahol mint böjti eledel szívesen vásárolták. A szegedi halászok részt vettek a Rákóczi féle szabadságharcban ill. az 1848/1849-es szabadságharc és forradalomban is.
A Tisza szabályozása és a gőzhajózás vetett véget a halbőségnek.
A Szegedi Halászlé jellegzetessége, hogy többfajta halból készítik. A kisebb halakat, fejet, farkat miután megfőtt, áttörik, azaz átnyomkodják egy szűrőn. A lé így besűrűsödik, viszont nem lesz benne mindenféle törmelék. Az alaplébe ezután főzik bele a halhúst. Szeged környékén többnyire a lefelé szűkülő bográcsokat használják.
Nemzetközi Tiszai Halfesztivál
Hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvénye. A Szegedi híd alatt, illetve (a halfőzők számának folyamatos növekedése miatt néhány éve már) az újszegedi partfürdőn minden év szeptemberének első szombat délelőttjén megküzdenek egymással a halfőzők, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet.