Halászat - Szegedi halászlé – Halfesztivál - Tisza

Tudtad-e?
  • A halászat már a honfoglalás idején is fontos foglalkozása volt
  • a magyarságnak.
  • A 19. századi vízszabályozások következtében  jelentősége csökkent.
  • Az 1456-os nándorfehérvári  csata sikeréhez a szegedi halászok, hajósok vízitudománya is hozzájárult.
  • Szegeden a visszaemlékezések szerint az egész Felsővárosi városrész halfogással vagy annak feldoglozásásval, kereskedésével foglalkozott.
  • A mai Roosevelt téren állt a szegedi halpiac.
  • Szeged környékén a XI. században már virágzott a halászat.
  • Szegedi és a Bajai a két legnépszerűbb halászlé.
  • A halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a hüvelyk- és mutatóujj összeragad az étel gőzében.
  • A szegedi levének olyan színe kellett legyen, “mint a legdühösebb bika vére”.