Története, leírása
A Nagykunság az Alföld legnagyobb állattartó körzete volt, ebből adódóan a táplálkozásában előkelő helyet foglalt el a juhhús. A kunsági birkapörkölt íz-világában teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Kunságon belül is a karcagi igen régies főzési technikát jelent. A „karcagi” jelző tehát nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja. Ez az állat húsának eleinte víz hozzáadása nélküli pörkölését, szinte sütését és az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel, valamint a pacallal és belsőségekkel történő együttfőzését jelenti. A pörkölt fűszerezéséhez pedig csak vöröshagymát, őrölt- és csövespaprikát, valamint sót használnak. A főzés akkora öntöttvas lábasban történik, amelyben az egész állat húsa elfér.
A kunsági táplálkozásban 26 féle juhhúsból készült ételt tartanak számon, de mind közül kiemelkedik a birkapörkölt, részint az ünnepi jellege miatt, részint pedig azért, mert a többi étel kevesebb húst igényel, vagy már eleve „kivesznek” egy adagra valót a húsból még nyersen, vagy pedig a pörkölt maradékát használják fel hozzá.
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére a kunsági birkapörkölt karcagi hagyományát a Birkafőzők Baráti Társasága – egy civil szervezet jelölte 2009-ben. A Társaság utódszervezete, a Karcagi Birkafőzők Egyesülete által beterjesztett étel 2013-ban a Hungarikum-listára került, mint olyan értéke a vidék táplálkozási kultúrájának, amely méltó a megőrzésre. Élő hagyományról van szó, amelynek van múltja, jelene és mivel a közösség erősen élteti ezt a hagyományt, a jövője is biztosított.
A GPS koordináta a Karcagi Birkafőzők Egyesületének címét jelöli.