Leírása
A béles töltelékkel bélelt tésztát jelent, mely a paraszti konyha régi ünnepi süteménye. Régen tepsi nélkül, a kemence fenekén, esetleg káposztalevélre fektetve sült. Tölteléke változatos: van kásás, túrós, mákos, káposztás krumplis, almás, szilvalekváros béles is Cigándon a káposztás bélesnek több változata elterjedt, most a kőttel (kelt tésztára utal) ismerkedünk meg.
Hozzávalók 36 db béles elkészítéséhez:
Tészta: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 6-7 teáskanál só, 2 dl olaj, vagy 10-12 dkg langyos zsír, 10 dkg cukor, 2-3 tojás
Töltelék: 1 nagy fej káposzta, 1 púpozott evőkanál só, 3 dl olaj, 1 evőkanál őrölt fehér bors, ízlés szerint cukor.
Kenéshez kevés olaj szükséges.
Elkészítés:
1. Az élesztőt kevés langyos, cukrozott tejben pici sóval felfuttatjuk.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi cukrot, az olajt vagy a zsírt, a tojást, az élesztős tejet, és fokozatosan a többi tejet, amennyit felvesz a liszt. Addig dagasztjuk, amíg puha, rugalmas tésztát nem kapunk. Letakarva megkelesztjük.
3. Egy 10 l-es fazekat félig töltünk vízzel, és a tűzhelyen felforraljuk. Közben elkészítjük a tölteléket, melyhez a káposztát lereszeljük. Amikor felforrt a víz, beletesszük a sót, és a káposztát félig megfőzzük. Szűrőtálon leszűrjük, majd kinyomkodjuk a nedvességtől. Vastag falú lábasba tesszük az olajt, és a káposztát cukorral és borssal ízesítve tovább pároljuk.
4. A megkelt tésztát kiborítjuk a gyúrótáblára, 3 felé osztva, kissé kidolgozva cipókat formálunk belőle, tovább pihentetjük.
5. Egyenként fél centiméter vastagra kinyújtjuk a tésztát, 12 cm x 12cm-es négyzeteket vágunk, és a langyosra hűlt töltelékkel megtöltjük. A tészta két szemben lévő sarkát középre hajtjuk, oldalát összecsípjük, majd a másik két sarkot is középre helyezzük, és ugyancsak összecsípjük.
6. Olajozott vagy zsírozott tepsibe rakjuk, és 20 percig ismét kelesztjük, majd a tetejét megkenjük tojással. A felfűtött kemencében, vagy előmelegített sütőben 180°C-on megsütjük. Amikor megsült, még forrón olajjal megkenjük a tetejét. Tálaláskor meg lehet szórni ízlés szerint porcukorral.