Története, leírása
Leírása
A béles töltelékkel bélelt tésztát jelent, mely a paraszti konyha régi ünnepi süteménye. Régen tepsi nélkül, a kemence fenekén, esetleg káposztalevélre fektetve sült. Tölteléke változatos: van kásás, túrós, mákos, káposztás krumplis, almás, szilvalekváros béles is Cigándon a káposztás bélesnek több változata elterjedt, most a nyújtottal ismerkedünk meg.
Hozzávalók 35 db béleshez:
Tészta: 1 kg liszt, 1 kávéskanál só, ¾ l tej, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 7-8 dkg margarin, 4 tojás sárgája
Töltelék: 1,5 kg káposzta, 1 evőkanál só, ½ l olaj, ízlés szerint fehér bors, ízlés szerint cukor
Sütéshez: 2 l olaj
Elkészítés:
1. A káposztát lereszeljük, besózzuk, 10 percig állni hagyjuk.
2. Vastag falú lábasban odatesszük az olajt, és a káposztát a levétől kicsavarva beletesszük. Puhára dinszteljük, majd fehérborssal és cukorral ízesítjük, végül szűrőtálra rakjuk, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
3. A lisztet megszitáljuk, beletesszük a sót, a margarint elmorzsoljuk, a tojássárgáját hozzáadjuk.
4. Felfuttatjuk az élesztőt a cukrozott tejben.
5. Összegyúrjuk a tésztát, majd 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk. 12 x 12 cm-es kockákra vágjuk, amelyekbe egy-egy evőkanálnyi tölteléket teszünk. Borítékformára hajtjuk, meglapítjuk a kezünk között úgy, hogy a káposzta nem látszódhat ki.
6. Ha mindet elkészítettük, forró olajban sütjük, meglapítjuk, a borítékhajtással lefelé fordítva tesszük a lábasba. Mindkét oldalát világos barnára sütjük, szűrőtálra szedjük, majd tálcán vagy kosárban tálaljuk.