Története, leírása
Már a 18. században a dió adta a helyiek megélhetését, majd az 1900-as évek elején az országos ismertségből egyszer csak világhír lett: a populációból az egyik legjobb diófát, a legjobb egyedek összehasonlító vizsgálata során kiválogatta dr. Szentiványi Péter nemesítő, „a magyar diónemesítés atyja”: ez lett az M10-es fajtajelű dió, amely 1963 óta szerepel a nemzeti fajtajegyzékben. A fajta jelölésének M betűje Milota község nevének első betűjét jelenti, a 10-es szám pedig a nemesítés során a 10. sikeres fa sorszámát őrzi. A milotai M10-es részvényét, sikerének köszönhetően a londoni és a New York-i tőzsdén is jegyezték.
A szeptember végén érő Milotai 10 fajta gömbalakú dióinak héja sima, átlagos átmérője 35 mm, színe sárgásbarna, a finom bél pedig világos-sárga, íze kellemes. A méltán világhírű, gömbalakú béldió, a világos színű és papírvékony héjú, könnyen törhető M10-es milotai dió tiszteletére minden év augusztus utolsó szombatján megrendezik a Nemzetközi Milotai Diófesztivált.