A jászapáti Kisboldogasszony-templom

Tudtad-e?
  • A templom gótikus stílusjegyei: a torony csak egy oldalával támaszkodik a templom falához, faragott kőből készült támpillérei vannak, amelyek a torony sarkainál állnak valamint a csúcsíves ablak az “öreg” toronyban.
  • A keleti torony egyik támpillérén olvasható felirat szerint (a fél nyolcas jel – négyes számot jelent) 1493-ban Horváth Lukács “apátiszállási kapitány” építtette a tornyot, amelynek kb. 5 ölnyi (megközelítőleg 915 cm) magasságú része ma is megmaradt.
  • Az 1759-es felszentelésekor Kálmán János plébános azt mondta: “Sosem fogják azt a jászapátiak megérni, hogy ez a templom megteljen”. Az élet azonban ezt hamar megcáfolta: a lakosság lélekszámának növekedésével a templom kicsinek bizonyult, ezért a város 1805-ben annak bővítését határozta el. A munkálatokhoz 1825-ben fogtak, Rábel Károly gyöngyösi építész tervei alapján, Homályossy Ferenc szolnoki, kamarai ácsmester közreműködésével. Az eredeti főhajót meghagyták, a szentélyt elbontották, kereszthajóval bővítették és új szentélyt emeltek. A falakat körben 3 méterrel megmagasították, új bolthajtásokat és két sekrestyét is építettek.